top of page
Search
Angeliki Kalogirou

ΛΟΧΕΙΑ: καταλαβαίνοντας και συναντώντας τις ανάγκες της μητέρας



Ως Λοχεία ορίζεται το διάστημα των 4-6 εβδομάδων μετά τον τοκετό, το οποίο απαιτείται προκειμένου να αποκατασταθούν οι σωματικές αλλαγές, που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επαναφέροντας το σώμα στην προηγούμενη λειτουργικότητά του.

Το διάστημα, που ακολουθεί τον τοκετό, αποτελεί μια σημαντική μετάβαση για τη νέα μητέρα. Εκτός από τις σωματικές αλλαγές και τις πιθανές επιπλοκές, που σχετίζονται με τη λοχεία (πχ. αιμορραγία, μολύνσεις, θρομβοεμβολικά επεισόδια, ακράτεια ούρων κτλ.), η γυναίκα υποβάλλεται σε πολλές ψυχοκοινωνικές αλλαγές, όπως η μετάβαση στο ρόλο της μητέρας, η αποκατάσταση των συζυγικών σχέσεων, η προσπάθεια να ανταποκριθεί στις φυσικές και ψυχικές ανάγκες του μωρού της, αλλά και των υπόλοιπων μελών της οικογένειας, οι αλλαγές στην αυτο-εικόνα της και στην εικόνα που έχει για το σώμα της. Οι αλλαγές αυτές, συνήθως συνοδεύονται από υψηλά ποσοστά στρες, άγχους, μελαγχολίας/καταθλιπτικής διάθεσης, κόπωσης, θυμού ή παραμέλησης της αυτό-φροντίδας.


Συνηθισμένες ανησυχίες & συναισθήματα της νέας μητέρας/λεχώνας:

Οι μητέρες συχνά ανησυχούν ότι δεν θα τα καταφέρουν στο νέο τους ρόλο, ότι δεν είναι αρκετά καλές μητέρες, ότι δεν θα είναι πλέον ελκυστικές/ επιθυμητές από το σύζυγό τους ή επειδή δεν έχουν σεξουαλική επιθυμία. Επιπλέον, ντρέπονται, απογοητεύονται και νιώθουν ενοχές όταν αισθάνονται ότι δε μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του μωρού ή όταν η μητρότητα εξελίσσεται σε μία εμπειρία διαφορετική από αυτό που περίμεναν. Συχνά επίσης είναι τα αισθήματα αυξημένης κόπωσης και η παραμέληση της αυτο-φροντίδας (πχ. ξεκούραση, ατομική υγιεινή, διασκέδαση), λόγω υπερβολικής ενασχόλησης με το μωρό, τα άλλα μέλη της οικογένειας ή το σπίτι, αλλά και θυμού όταν η μητέρα νιώθει ότι ο περίγυρός της δεν καταλαβαίνει τις ανάγκες της και δεν τη βοηθά αποτελεσματικά.

Όλα αυτά, αποτελούν παράγοντες υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση σωματικών αλλά και ψυχικών ασθενειών, όπως η επιλόχειος κατάθλιψη (PPD).


Ολιστική προσέγγιση της Ψυχοσωματικής υγείας μετά τον τοκετό

Η σύγχρονη προσέγγιση στη μητρική περιγεννητική φροντίδα είναι πλέον ολιστική και αφορά τη συνολική ψυχοσωματική ευεξία της γυναίκας μετά τον τοκετό, η οποία έχει άμεσο αντίκτυπο τόσο στην ίδια, όσο και στο νεογνό αλλά και στην υπόλοιπη οικογένεια.

Η υγιής λοχεία περιλαμβάνει την αποφυγή ιατρικών επιπλοκών μετά τον τοκετό, τη φυσική (σωματική) ανάκαμψη, τη δυνατότητα να καλυφθούν οι εξατομικευμένες ανάγκες κάθε μητέρας και την επιτυχή μετάβαση & προσαρμογή στη μητρότητα (προαγωγή της μητρικής ευεξίας (well-being), καλύτερη ποιότητας ζωής (QoL) και επιτυγχάνεται με τη διεπιστημονική συνεργασία διαφόρων επαγγελματιών υγείας, όπως μαιευτήρες, νοσηλευτές, μαίες, παιδίατροι, ψυχολόγοι κτλ.


Απλά Tips για να ανταποκριθείτε και να προσαρμοστείτε ευκολότερα στο ρόλο σας ως μητέρες:

  • Μιλήστε ανοιχτά, χωρίς να ντρέπεστε για τα συναισθήματά σας και όσα σας απασχολούν ή σας δυσκολεύουν στο σύντροφο/σύζυγο ή/και όποιον άλλο εμπιστεύεστε.

  • Συμπεριλάβετε τον πατέρα του παιδιού σας στη φροντίδα/ανατροφή του. Μην τον αποκλείετε.

  • Ζητήστε βοήθεια όταν αισθάνεστε υπερβολική κούραση ή όποτε αισθανθείτε ότι δεν μπορείτε να τα καταφέρετε, από όποιους εμπιστεύεστε και πιστεύετε ότι θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν (σύζυγος, γονείς, πεθερικά, αδέλφια, φίλοι).

  • Δείξτε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και στις ικανότητές σας ως μητέρα. Το ένστικτο θα σας καθοδηγήσει και η ενεργή ενασχόληση με το μωρό θα αυξήσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας (το ζω στην πράξη/το προσπαθώ, δεν το σκέφτομαι μόνο).

  • Αξιολογήστε σωστά τα προβλήματα που προκύπτουν (μην τα μεγαλοποιείτε ή αντίστοιχα μην τα υποτιμάτε). Επαναπροσδιορίστε θετικά το πρόβλημα (πχ. είναι δύσκολο αλλά αξίζει τον κόπο, το καταλαβαίνω κάθε φορά που κοιτάζω/αγκαλιάζω το μωρό) ή αποδεχτείτε το (είναι μία δύσκολη περίοδος, αλλά θα περάσει).

  • Διαχειριστείτε το στρες, το άγχος, το θυμό, την καταθλιπτική διάθεση, αν προκύψουν, με όποιο τρόπο σας ταιριάζει καλύτερα (συζητήστε το με κάποιον, μάθετε τεχνικές χαλάρωσης, κάντε διαλογισμό, προσευχή κτλ.).

  • Έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες (δεν χρειάζεται να είστε τέλεια, μην περιμένετε να είναι όλα όπως τα είχατε φανταστεί, δικαιούστε να «αποτύχετε» σε κάποια πράγματα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είστε καλή μητέρα. Είστε απλά άνθρωπος με αδυναμίες και προτερήματα. Κάποιοι παράγοντες είναι έξω από τον έλεγχό σας και ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ (π.χ. το ταμπεραμέντο του μωρού/ανήσυχο χωρίς λόγο).


ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ:

Δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς! Δώστε ελαφρυντικά στον εαυτό σας αν αισθάνεστε τύψεις ή ανεπαρκείς και λειτουργείστε χρησιμοποιώντας ως πυξίδα το ένστικτό σας και την αγάπη για τα παιδιά σας.

Η μητρότητα είναι Δώρο! Δεχτείτε το με ευγνωμοσύνη και απολαύστε το, παρά τις δυσκολίες που θα προκύψουν, γιατί αυτές θα περάσουν! Ταυτόχρονα, προετοιμαστείτε κατάλληλα, ενημερωθείτε υπεύθυνα και φροντίστε τον εαυτό σας.


Your Health Psychologist,

Καλογήρου Αγγελική,

Ψυχολόγος BSc, MSc (Health Psychology)





157 views0 comments

Comments


bottom of page